Adega Algueira

Ribeira Sacra, Spanje

Visionair Fernando González zag het in de jaren ´80 al. Het potentieel van de prachtige regio Ribeira Sacra in het binnenland van het groene Galicië. Verleid door het landschap, de rivier Sil, het microklimaat en de wijntraditie, en tegelijkertijd overtuigd van de mogelijkheden in de regio, start hij het langdurige, risicovolle en zware project.

Verwaarloosde, oude wijngaarden worden opgekocht en hersteld. Nieuwe terrassen worden aangelegd en oude gerestaureerd in zones die zo steil zijn dat geen enkele wijze van mechanisatie mogelijk is. Alles gebeurt er handmatig. De focus ligt op autochtone druivenrassen, zoals Mencia en Godello, die beter aangepast zijn aan de eisen die het klimaat stelt.
Al het harde werk wordt in 1996 beloond met de eerste wijn van de handen van Fernando. Slechts 1000 liter. Nu, 20 jaar later, zijn de wijnen van Algueira wereldwijd erg gewild. Ondanks dat de productie toegenomen is (100.000 liter), blijft het een klein wijnhuis. Vandaar dat de verdeling van de wijnen op allocatie gebeurt.

Algueira was mijn wijnontdekking van het jaar 2014 en na een bezoek aan de regio en het wijnhuis zelf, was ik helemaal verkocht. Ik ben dan ook trots deze wijnen op de Nederlandse markt te mogen vertegenwoordigen en met jullie te kunnen delen.

The Maker

The Wines

Brandán


 • Jaargang: 2015
 • Druif: 100% Godello
 • Vinificatie: in roestvrijstalen vaten

Bijna uitgestorven in de jaren 70, is Godello nu een van de meest gewaardeerde kwaliteitsdruiven van Noordwest Spanje. Een frisse witte wijn met aroma´s van citrusfruit en rijpe gele appel, en minerale en kruidige tonen. Intens maar met een verrassend delicate en lange afdronk.

Mencía Joven


 • Jaargang: 2014
 • Druif: 100% Mencía
 • Vinificatie: in roestvrijstalen vaten

Een gevoelige druif die het beste rijpt in bergachtig gebied. Met de juiste expositie op de juiste hoogte brengen oude stokken geconcentreerde, sappige wijnen voort. Uitgesproken geur en smaak van rijpe zwarte kersen, bramen en blauwe bessen. Met specerijen als peper en kaneel die voor net dat beetje pit zorgen. De meest elegante jonge Mencía die je in Galicië zult aantreffen.

Pizarra


 • Jaargang: 2013
 • Druif: 100% Mencía
 • Vinificatie: in Frans eikenhouten vaten
 • Rijping: 12 maanden in Frans eiken
 
De grote broer van de jonge Mencía 2014. De druiven, afkomstig van 30-jaar oude stokken op leistenen ondergrond, worden nog met de voet geperst. Smaken van kers en bes worden aangevuld met het aroma van minerale ziltigheid die de schiste bodem reflecteert. Heel zachte, mooi geïntegreerde tannines en een enorme lange afdronk. Kan wedijveren met de crème de la crème van elegante wereldwijnen.

Escalada


 • Jaargang: 2014
 • Druif: 100% Godello
 • Vinificatie: in houten vaten (oud Frans eiken en kastanje)
 • Vergisting/rijping: de vergisting heeft dit jaar maar liefst 12 maanden geduurd! Met regelmatige bâtonnage (het roeren van het bezinksel door de wijn)

De druiven komen van meer dan 20 jaar oude stokken aangeplant op steile, leistenen hellingen, gericht op het zuidwesten. De grote zus van Brandán: serieuzer, eleganter met meer concentratie en complexiteit, en een subtiele mineraliteit. Een wijn die nu heerlijk op dronk is maar waar de geduldigen onder ons over enkele jaren nog dubbel en dwars van zullen genieten. De Escalada oudert heel goed en ontwikkelt hierbij volle en rijpere tonen, zoals honing(was).

Brancellao


 • Jaargang: 2014
 • Druif: 100% Brancellao
 • Vinificatie: in open houten vaten van 600 liter. De hele druiventrossen worden met de voet gekneusd! En alle steeltjes worden gebruikt tijdens de vergisting.
 • Rijping: gedurende 1 jaar in kastanje vaten van 225 liter en Frans eikenhouten vaten van 225 en 300 liter.

Brancellao is het druivenras dat in de regio het meest aangeplant stond totdat de druifluis de wijngaarden verwoestten. Vanwege zijn lange groeicyclus werd deze druif niet langer interessant bevonden en werden er andere rassen voor in de plaats geplant. Zonde, want het levert een wijn met een geheel eigen karakter. Algueira is een van de weinigen die een 100% Brancellao maakt! Brancellao bewijst dat goede dingen tijd nodig hebben. Niet alleen de groeicyclus verloopt langzaam, ook de ontwikkeling van de druivenstok en de ontwikkeling van de wijn. Een fijne wijn met verfrissende zuren en zachte tannines. Aroma´s van rood bosfruit, aromatische kruiden en zoete specerijen, met in de achtergrond animale tonen, als leer, en wat tabacco.