ACEITES FERRER

Somontano, Spanje

Bij toeval in de vakantie tijdens een bezoek aan een olijfolie-museum in een oud pershuis stuitte ik op de heerlijke olijfoliën van Aceites Ferrer. Een jaar later, toen ik interesse toonde in import van de oliën, werd ik te voet van het museum door het dorp naar het huis van de burgemeester geleid. Het museum behoort tot de gemeente en dat maakt de burgemeester de grote baas. Hij vertelde me dat de olie geperst wordt in een pershuis 17 kilometer verderop, gerund door jawel de burgemeester van het dorp Bierge. De volgende dag stonden de beide burgervaders me op te wachten in het almazara (pershuis) van Bierge. Een complete rondleiding en uitleg van het productieproces volgden. En de basis voor samenwerking was gelegd.
Het bijzondere aan deze oliën is dat ze gemaakt worden van autochtone olijfrassen. Soorten die je elders in Spanje niet gauw tegen zult komen en die tevens als monovariëteiten geperst en gebottled worden.

Niets als blend dus. Hierdoor behouden ze hun pure aroma´s en komen de verschillen in de variëteiten duidelijk naar boven. Van pittig tot zacht, en romig tot licht. Voor ieder gerecht een passende olie.

The Maker

The Oils

Alquezrana


  • Olijf: 100% Alquezrana
  • Jaargang: 2016
Alquezrana is waarschijnlijk het oudste olijvenras van Somontano. De bomen zijn vooral terug te vinden in de regio rondom Alquézar en Radiquero. Alquezrana is een vrij late rijper en wordt in de tweede helft van november geoogst. Dit ras kenmerkt zich door zijn uitgesproken aroma´s van gemaaid gras en groen blad. Met tonen van artisjok. De olie is een beetje bitter en licht pittig.

Negral


  • Olijf: 100% Negral
  • Jaargang: 2016
De honderjarigen Negral bomen zijn voornamelijk terug te vinden in de gemeente Bierge, daar waar ook het pershuis van Aceites Ferrer staat. Negral rijpt vroeg en is dan ook het eerste ras dat geoogst wordt. Begin november. Negral heeft uitgesproken groene aroma´s. In smaak een tikkeltje bitter en pittig. Een licht mondgevoel en een frisse afdronk.

Verdeña


  • Olijf: 100% Verdeña
  • Jaargang: 2016
Verdeña is het ras dat het meeste voorkomt in Somontano. Het vertegenwoordigt 50% van de totale aanplant. Het zijn allen bomen van minimaal 100 jaar oud. Het is een hele late rijper (begin december) en de olijven worden bijna nooit helemaal zwart, zoals andere rassen. Vandaar de naam. Verde betekent groen. Verdeña is heel zacht en vol van smaak. Met aroma´s van tomaat en vers groen gras.